Araknofobi

23/09/2011

Araknofobi er frygten for edderkopper. Araknofobi er en meget almindelig fobi i den vestlige verden. Det anslås at halvdelen af alle mænd og en fjerdedel af alle kvinder har araknofobi i forskellige sværhedsgrader. Det problematiske ved en fobi er, at det ikke kan betale sig at forklare vedkommende at edderkoppen ikke er farlig, og at der er en meget lille chance for at man overhovedet vil møde en. Disse fakta spiller ikke nogen rolle for den araknofobi ramte, som ofte er styret af helt andre og meget irrationelle faktorer omkring edderkopper.

Araknofobien bliver for alvor problematisk, når den ramte undgår at deltage i aktiviteter, som denne ellers normalt ville have deltaget i, på grund af sin araknofobi. I disse tilfælde kan det være en rigtig god idé for vedkommende at starte i et behandlingstilbud, som for eksempel et anti-araknofobi kursus. Disse ligger ikke vægt på objektive fakta om araknofobi, men prøver at få vedkommende til at leve med sin lidelse igennem en række øvelser.

Da araknofobi findes i en lang række forskellige sværhedsgrader, nogle mennesker kan eksempelvis få araknofobisk frygt af bare at tænke på edderkopper, mens andre skal se et billede og nogen fysisk skal røre en edderkop inden der sker noget. Der findes øvelser til flere forskellige sværhedsgrader af lidelsen, og vil ofte tage udgangspunkt i samme princip, som går ud på at nærme sig sin frygt langsomt og i sikre omgivelser.

Det kan eksempelvis være at møde op i et lokale man kender godt, med en person man kan stole på og så langsomt nærme sig en edderkop, et billede af en edderkop eller tanken derom langsomt. På denne måde kan man nærme sig sin frygt gradvist, og bevise overfor sig selv, at man ikke tager skade af at være tæt på sin værste frygt, derudover kan man måle hvor tæt man kommer fra gang til gang, og dermed måle et vist fremskridt i sin udvikling. En udvikling, der sjældent resulterer i at man slipper helt for sin frygt, men at man kan lære at leve med den.

Det kan være en fordel for mange mennesker, som har lidt under araknofobi i en grad, hvor mange af de aktiviteter de elsker at foretage sig, har været udenfor deres rækkevidde og mulighed, da de har været for skræmte af tanken om at møde en edderkop. Dette kan disse øvelser modvirke, sådan at man godt kan klare sådanne aktiviteter igen.

Har du problemer med Araknofobi, så deltag i debatten nedenunder? Er du kommet dig over problemet, så skriv meget gerne om hvad du har gjort.

Skriv din mening