Glutenallergi

23/09/2011

Hvis man har glutenallergi, så er man, som navnet også antyder, allergisk overfor gluten, som er et stof der findes i korn, især i kornsorterne: hvede, byg og rug. Glutenallergi medfører besvær ved at optage andre forskellige former for energi, såsom vitaminer, kulhydrater og fedt. Det skyldes, at glutenallergi påvirker tyndtarmens slimhinde, som bliver dårligere til at optage de nævnte energiressourcer.

Der er ikke meget man kan gøre, hvis man er disponeret for glutenallergi, men det har dog en betydelig negativ effekt, hvis man giver sine børn glutenholdige produkter tidligt i livet. Har man glutenallergi, så kan det betyde at man har besvær ved at optage nogle af de forskellige vitaminer og mineraler, som man har brug for. Dette kan føre til hæmmet vækst, samt til træthed og irritation. Man kan delvist undgå nogle af disse problemer ved at undgå, at drikke øl, der er brygget på kornsorter, som for eksempel hvede. Derudover kan man også begynde at indtage forskellige former for vitamin og jerntilskud. Disse kan hjælpe kroppen med at få den nødvendige mængde stoffer, som den har brug for, således at man når op på et normalt niveau, og kan vokse og udvikle sig som en person uden glutenallergi.

Fremtidsudsigterne for folk med glutenallergi er umiddelbart gode. Folk med glutenallergi har typisk en forhøjet risiko for knogleskørhed, og noget sjældnere, tyndtarmskræft. Derudover spås det også, at man i fremtiden vil have udviklet en måde, at dyrke forskellige kornsorter som ikke indeholder gluten, således at glutenallergikere igen vil kunne nyde mange forskellige fødevarer, som de før har været snydt for på grund af deres allergi.

Der er mange ting man skal tage hensyn til som allergiker, og skal man deltage i et socialt arrangement, så er det meget normalt at allergikere medbringer deres egen mad. Dette vil typisk komme til udtryk ved at en glutenallergiker ikke medbringer mad som indeholder gluten. Ligeledes findes der andre allergikere, der heller ikke medbringer mad som de ikke kan tåle. For mange allergikere er dette dog noget de har været vant til hele livet, og derfor anser de det ikke for at være nogen særlig udfordring eller besværlighed i dagligdagen. Dog kan allergikere, ubevidst blive udsat for fare, hvis de uvidende kommer til at spise mad, som de er allergiske overfor. Det kan eksempelvis være, at en allergiker er ude og rejse, og pludselig kommer til at sætte tænderne i noget vedkommende troede var okay, men som faktisk indeholder noget der ikke tåles.

Har man glutenallergi, så bør man tage forbehold for de nævnte ting.

Har du Glutenallergi? Hvordan klare du hverdagen? Del dine erfaringer nedenunder

Skriv din mening