Rygetrang

23/09/2011

Mange mennesker der stopper med at ryge, føler en stærk rygetrang i det første stykke tid efter de er stoppet. Det skyldes, at man er vant til at få en vis mængde nikotin, som er det afhængighedsskabende stof i tobak, ind i kroppen hver dag. Når man så lige pludselig, fra den ene dag til den anden, stopper med at ryge, så bliver kroppen chokeret, og kræver nikotin igen med det samme. Derfor kræver det særligt stor viljestyrke, samt en lang række praktiske hensyn, at stoppe med at ryge. Det kan eksempelvis være, at sørge for at man ikke har tobak i hjemmet, og at man undgår at drikke øl eller kaffe, som ofte associeres med cigaretter.

Derudover kan det være en god idé, at beskæftige sig med noget konkret og praktisk, når man føler rygetrangen. Man skal holde sine hænder beskæftiget, så de ikke pludselig griber om cigaretterne. Det kan eksempelvis ske ved at lave havearbejde, eller at gøre rent. Derudover kan det være en god idé, at holde sig til forskellige føde- eller drikkevarer som kan kompensere for rygetrangen. Det kan eksempelvis ske gennem indtagelse af en gulerod, hvor man, når man skræller guleroden holder sine hænder beskæftiget, og bagefter får en lækker og friskskrællet gulerod i munden.

Ligeledes er det en god idé, at dyrke meget motion. Rygning hæmmer, som bekendt, éns kondition, og man vil ved et rygestop erfare, at man pludselig har en meget bedre kondition, hvis man eksempelvis er ude at løbe eller noget lignende. Dette kan skabe en god handlingsrække, hvor man, når man dyrker motion, høster præmien for éns rygestop og endog får endnu mere energi, således at man bliver bedre til at følge sit rygestop. Derudover er det også en kærkommen mulighed for endelig, at komme igen med det motionsprogram man længe har gået og planlagt alligevel.

Der er altså næsten kun noget at vinde ved at stoppe med at ryge. Det værste der kan ske er faktisk rigtig godt. Derfor kan det undre, at der ikke er flere der stopper med at ryge. Men rygetrangen er samtidig en kraft, der er så stærk, at når man vender ryggen til trangen, så ånder den straks en i nakken med sin ulækre tobaksånde, der tryllebinder en ind i cigaretternes trældom atter engang. Sund kost, motion og viljestyrke, er dog stadig gode måder at grundlægge sit rygestop på.

Kæmper du med trang til at ryge? Har du overkommet din rygetrang? Deltag i debatten.

Skriv din mening